Artikkelen er en utfordring, ikke bare å få tid til å skrive den, som er det som plager meg mest nå som skolen er i gang for fullt igjen, men hvordan disponere den. Per Thomas er nok litt skeptisk til at dette prosjektet er godkjent under overskriften pedagogiske tekster, og mener at jeg like gjerne, og kanskje heller, burde skrevet oppgaven på faglitterært forfatterstudium. Gjerne for meg, men det var nå ikke der jeg fikk studieplass. Han kom likevel med gode råd om hvordan jeg skal vinkle oppgaven for holde den innunder denne faglige paraplyen, og her er en oppsummering av det han sa:
1. Jeg bør forankre prosjektet i det historiske, og vektlegge biografihistorie. Det er nemlig de gamle biografiene, helgenvitaene og enda eldre: Plutark og de greske helteeposene, som lettest kan utlegges som pedagogiske tekster. Helgenvitaenes hovedtrekk er for eksempel at disse livene skal være mest mulig like Kristi liv (imitatio Christi), derfor skjer det nf eks alltid noe når biografiobjektet er 12 år (Jesus hos de skriftlærde i tempelet). Lesesituasjonen for disse tekstene er også vesentlig å nevne, de ble jo ikke lest av enkeltlesere, men lest høyt under gudstjenester og samlinger. Dette utgjør den pedagogiske konteksten.
Så bør jeg bygge en pedagogisk plattform i oppgaven, sentrert rundt læring gjennom forbilder, idoler og idealer. Unge mennesker (og kanskje eldre også?) lærer via forbilder og rollemodeller, og i forlengelse av dette kan fortellinger om andres liv sees som pedagogisk tekst. I denne forbindelse er det også relevant at biografien i vår tid har overtatt for utviklingsromanen, som forsvant med modernismen. Her kan det også være et poeng å trekke inn biografier skrevet for barn og unge; blant annet de som i min barndom het "Historien om ...". Jeg bør prøve å få tak på noen tall, hvor mye blir disse lest? Selv elsket jeg dem. Og les bare hva Olof Lagercrantz skriver i "Konsten att läsa och skriva":
När jag var ung tyckte ja att diktarnas liv var intressantare än desas diktning. Jag var villig att byta ut Tegnérs och Frödings lyrikk mot deras kärlekshistorier och deras moraliska och konstnärliga utveckling. Ja tänkte mig att en redogörelse för mitt eget elände − jag var ofta desperat − skulle vara det enda jag kunde bjuda framidens människor.Per Thomas Andersen anbefalte meg å gå inn i stoffet via disse tre innfalsvinklene:
Sådan eggelse inför skapande människors liv tror jag många känner. Konstnärerna har en ställföreträdande uppgift. De är offentliga personer, vilkas kroppars och själars intimaste hemligheter ställs ut, och det hjälper dem, som tvingas leva med kläderna på. Konstnärerna gör tjänst som offrade gudar i kulturteplet och de, som skriver deras biografier, blir ceremoniens förevisare och tjänare.
2. Drøfte hva som er et godt liv. Godt for hvem? For den som lever det? En banal moral, men en viktig og riktig moral. Hvordan jeg kan utlegge dette videre i artikkelen er jeg ikke helt sikker på, må tenke på det.
3. Det allmenne, det samfunnsbyggende. Pedagogiske tekster slik Grepstad, Selander og Skjelbred utlegger dem, er knyttet mer eller mindre fast til institusjoner: Skole, kirke, Akademia. Biografien er en pedagogisk tekst som er knyttet til "den store institusjonen", til selve samfunnet. Forholdet individ<-> kollektiv er i fokus. Det er godt for samfunnet at individet har et (for seg) meningsfullt liv, er postulatet. I denne sammenhengen blir biografien en ikke-kritisk, men tvert imot en bekreftende sakprosasjanger. Biografien viser oss at dette er (var) et meningsfylt liv for den som lever (levde) det.
Han trakk også frem nyjournalistikken, der nesten hvert eneste saksforhold som legges frem blir belyst ved en biografisk tekst, en "biografisnutt". Er overskriften Statsbudsjettet får vi vite hvordan det får utslag hos familien Enersen på Snåsa og for minstepensjonist Hansen på Torshov.
Til sist snakket vi om biografiens plass i Akademia, at den er på vei inn igjen nå som nykritikken og strukturalismen taper terreng. Vi var også innom performativ biografisme, der forfattere bevisst bruker sine liv i sine romaner, og der grensene mellom liv og biografi er utydelige. Solstad er et godt eksempel på dette. Et ekstremt eksempel er den danske journalisten Claus Bech-Nielsen som forlot sitt borgerlige liv, "walraffet" og levde som hjemløs på gaten og som faktisk ble "junkie" på ordentlig. Selvbiografien han skrev forteller oss noe viktig om hva personlighet og performativitet er og hvor grensene mellom disse to går, eller hvor vanskelig det er å trekke dem.
Så er det opp til meg å få hode og hale på alt dette. PUH!
1 kommentar:
Her var det mye moro å ta tak i, da! Trekk pusten og kos deg med det.
Legg inn en kommentar