tirsdag 30. oktober 2007
Første veiledningstime er tilbakelagt
Susanne anbefalte meg å lese Birgitte Possing og Menrik Wivel, dansk teori om biografisjangeren (og bad meg finne norsk tilsvarende teori, blant annet ved hjelp av min veileder 2, professor Per Thomas Andersen). I den analytiske delen av masteroppgaven min (ca 30 sider) skal jeg vise at jeg kjenner forskningslitteratur om biografi, samt at jeg skal analysere min egen biografi med fokus på biografien som pedagogisk tekst. Her er det den videre definisjonen av pedagogisk tekst som må gjelde, ikke Ottar Grepstad sin, som knytter disse tekstene til kirke, skole og akademia. Biografi som pedagogisk tekst handler om livslang læring (livets skole, for virkelig å ta i bruk en klisjé).
A propos livets skole: Når det først var sånn at mitt eget liv ble snudd på hodet, så er jeg veldig glad for at jeg flyttet hit til Tønsberg. Det førte faktisk til at jeg tok opp studiene igjen, hvem skulle trodd det? Rett skal være rett, så begynte jeg med hovedfag i Oslo i 2001, men etter skilsmissen i 2003 virket det prosjektet helt utopisk å få til. Nå kan det kanskje gå (selv om jeg dessverre må jobbe fullt for å holde skuta flytende). Et eksempel på at det ikke er så dumt å følge sin intuisjon, og gjøre det man føler man skal selv om nesten alle andre synes det er sprøtt. Og her er jeg tilbake til mitt biografiobjekt. Min farmor snakket nemlig også alltid om at hun fulgte sin intuisjon. Den tok henne til noen rare steder, men hun var et utrolig levedyktig menneske.
Dagens problemstilling
Kan en biografi leses som en pedagogisk tekst? En drøfting med utgangspunkt i teori om narrativer, livsfortellinger og identitetsskaping.
Men! Masteroppgaven skal jo bestå av to elementer, biografien om min farmor, og en analytisk/teorioretisk del. Problemstillingen skal vel favne begge elementene? Kanskje den heller må bli:
Kan en biografi leses som en pedagogisk tekst? En drøfting med utgangspunkt i min egen biografi om billedhuggeren Sigri Welhaven, og i teori om narrativer og identitetsskaping.
fredag 26. oktober 2007
Tilbakemelding fra to lesere
Så nå er det "bare" å gjøre jobben. Og hvordan skal jeg gripe det an? Jeg fikk råd om at det beste antakelig er å legge det gamle manuset vekk en stund, og begynne å skrive på nytt, for så å hente inn passasjer etter hvert. Lage et nytt skjelett på en måte. Det er valg av fortellerstemme som er clouet tror jeg. Er jeg barnebarn eller biograf, nær eller mer distansert? Vi drøftet dette litt, Jorunn mente jeg ikke burde være redd for å være nær. Og ikke være redd for å psykologisere over hvordan og hvorfor Sigri Welhaven ble slik hun ble. Akkurat på det punktet er jeg litt engstelig, det kan fort tippe over til å bli "synsing". På den annen side er det jo slik at fortellingen om min farmor til en viss grad er fortellingen om meg selv, siden jeg kjenner familiekulturen fra innsiden, og siden en del av henne er i meg. De fleste anser muligens en slik slektsnærhet som en ulempe, men hvorfor det? Jeg tror dette henger sammen med en forestilling om at man som biograf skal være mest mulig objektiv. Men hva er objektivitet, og finnes den? Jeg tror alle biografer befinenr seg på en slags objektivitetsskala, der kanskje Ivo de Figueredo og Ingar Sletten Kolloen er langt til høyre (mot idealet om full objektivitet), mens jeg nok vil stå på den andre siden av skalaen. Men vil min fortelling dermed bli mindre "sann"? Jeg tror ikke det. I bytte for min manglende distanse har jo jeg kunnskap som en utenfor familien ikke har. Det handler heller om å være ærlig i sin manglende objektivitet, tenker jeg nå. Kanskje vil jeg tenke annerledes om dette senere?
Ett skritt nærmere en god problemstilling
En annen medstudent, Heidi Østensen, foreslo at jeg også kunne se på hvilke teksttyper biografien består av, som talereferat, sitater fra brev osv, og drøfte hvordan disse påvirker fortellingen, altså som virkemidler. Hun skriver masteroppgave om livshistorier, og vi kan antakelig bruke noe av den samme teorien. Samarbeid er faktisk ikke dumt, og gruppearbeid trenger ikke være et skjellsord ;-)
tirsdag 23. oktober 2007
Vitenskapelig sjanger
Jeg trenger å skolere meg i vitenskapelig skriving. Etter å ha fått tilbakemelding fra veileder Susanne nå sist (modul 2) så skjønner jeg jo at jeg har et stykke igjen der! Huff ja. Nå har jeg i hvertfall fått tak i Umberto Eco: Kunsten at skrive speciale, den var utsolgt fra forlaget, men heldigvis stod den i hyllen til en jeg kjenner. Du verden så godt Eco skriver (og takk til den danske oversetteren også forresten)! Når jeg tenker på alle de knotete og delvis uforståelige tekster jeg har måttet gnure meg igjennom på diverse studier, så får jeg lyst til å reise til Italia og gi ham en klem. Så enkelt kan det skrives, folkens! Jeg lærer selvsagt masse om akademisk skriving av innholdet, men ikke minst er det en fabelaktig god modelltekst.
Jeg tenker stadig på hvordan jeg skal vinkle biografien. Tenker mer og mer på det som jeg oppfatter som et sterkt tema i Sigris liv, og som også er et tema for mange andre i familien: Å bli sett. Det er ett eller annet i familiekulturen som handler om en slags storhetsmani. Finn Alnæs, min fetter (og gudfar) er det mest eklatante eksempel på dette slik jeg ser det. Truls Gjefsen kalte biografien om Finn for Finn Alnæs: Titan og Sisyfos, og der traff han godt: det er en tittel som sier mye om akkurat dette. For meg er det viktig å fortelle historien om Sigri Welhaven slik at denne "arvesynden" kommer frem. Men jeg vet jo også at dette i like stor grad er min egen fortelling, altså at det handler delvis om meg selv. Er det her problemstillingen kan ligge kanskje? At en biograf uunngåelig også vil fortelle om seg selv?
lørdag 20. oktober 2007
Kvaler
Så er det den andre delen av oppgaven, der jeg skal skrive vitenskapelig om biografi. Jeg tror kanskje jeg må innskrenke problemstillingen til noe rundt sentral litteraturvitenskapelig teori om biografi; ikke pretendere at jeg skal kunne finne ut noe nytt, men kartlegge hva som er forket på tidligere og sammenfatte det. det kan være ambisiøst nok. Tross alt har jeg full jobb i Vestfold fylkeskommune ved siden av, egentlig er dette halsløs gjerning. Men det er tilfredsstillende å lære noe, så jeg henger da med. Jeg er likevel bestemt på en ting: Jeg gir meg dersom jeg ikke lenger synes dette er morsomt!
Interessant kronikk i Aftenposten i dag av medelev fra Bestum skole på sekstitallet, professor i litteraturvitenskap Jon Haarberg: Hva skal vi med Dass? Den handler om historiefortelling og virkelighetsskaping. Og J.S. Welhaven, min tippoldefar, er med ;-)
fredag 19. oktober 2007
Fortelling og hypotese
Jeg er også interessert i dette med at biografen har en hypotese om sitt biografiobjekt, som han/hun prøver å underbygge i teksten sin. Anders Hegers biografi om Agnar Mykle er et eksempel på en biografi der hypotesen er ganske tydelig synes jeg. Uten at jeg tør å skrive mer om akkurat dette uten å lese den minst en gang til ... orker jeg det da? Nei, tror ikke det. Jeg skal imidlertid lese andre biografier, de jeg ikke har lest: Kolloens Hamsunbiografi, Marit Langes biografi om Harriet Backer, Slapgards om Sigrid Undset. Så får jeg se da, og jeg kan spore hypotesene. Eller kanskje jeg skal legge meg på en helt annen problemstilling ...
Akkurat nå er jeg i den fasen hvor jeg føler meg som en tosk som ikke kan noe om noe som helst, hvorfor i alle dager begynte jeg med dette og så videre ... Vel, jeg er i hvertfall ferdig med den siste av de tre modulene på masterstudiet (riktignok med en helt middels karakter, men de andre to gjorde jeg det jo bra på, så skitt au). God aften.
Er det nyttig å (fag-)blogge?
Jorun svarte: "Jeg tror det er på tide at jeg innrømmer at jeg slett ikke er kommet noen vei enda, og siden det hovedsaklig er bloggen som har vist meg at det ikke finnes sammenheng i arbeidet mitt vil jeg si at ja! Blogg er nyttig."
Og Heidi svarte: "Jeg syns det er veldig nyttig med blogg. Holder meg sjøl litt i øra. Kan se hva jeg tenkte for ei stønn siden - og kanskje drodle videre seinere. Og noen ganger for at jeg skal se at joda, jeg har da kommet litt videre.... (samme funksjon som dagbok!)"
Når jeg tenker på alle de sidene med dagbok jeg skrev mellom jeg var 10 og jeg var 20, som fortsatt lgger på loftet og som jeg fortsatt ikke orker å lese, så vet jeg ikke helt ... ;-) Men jeg kjøper argumentene deres, at skriving tvinger en til å strukturere er jo sant. Så i neste innlegg skal jeg prøver å redegjøre for oppgaveprosjektet mitt, så langt jeg selv har skjønt hva jeg skal gjøre.
torsdag 18. oktober 2007
Prosjektplanen
Presentasjon av prosjektet
Jeg vil skrive en såkalt kreativ masteroppgave. Den skal bestå av en praktisk og en teoretisk del. Den praktiske delen skal være en biografi om min farmor, billedhuggeren Sigri Welhaven (1894–1991). Den teoretiske delen skal være en analyse av denne biografien som pedagogisk tekst, med fokus på objektivitet og nærhet til det biografiske objektet.
Problemstilling
Min problemstilling er: Biografi som pedagogisk tekst. Er en biografi bygget opp om biografens hypotese om biografiobjektets livsprosjekt, hvordan fremkommer hypotesen eventuelt i teksten, og i hvilken grad kan en biografi være objektiv?
Min hypotese er at enhver biograf har en hypotese om sitt objekts livsprosjekt, og at en slik hypotese vil gjenfinnes i teksten. Objektivitet vil dermed være umulig å oppnå, og kanskje heller ikke mulig. Dette vil jeg drøfte med min egen biografi om min farmor som studieobjekt.
Begrunnelse for prosjektet
Biografien har vært mye diskutert i norsk kulturdebatt i det siste tiåret. Biografier av Tor Bomann-Larsen (om kongefamilien), Anders Heger (om Agnar Mykle), Ingar Sletten Kolloen (om Knut Hamsun) har vært i fokus, og begrepet objektivitet har vært sentralt. Ikke minst da Aksel Sandemoses sønn Jørgen Sandemose kom med biografien over sin far i 2006 – Flyktningen ble diskusjonene om objektivitet og etikk heftige. Hvorvidt det er mulig for en biograf å være objektiv, og hvorvidt det er ønskelig, er et spørsmål som bør undersøkes nærmere, og spesielt når biografen er en nær slektning. Jeg vil derfor skrive en biografi om min egen nære slektning, min farmor, og analysere objektivitet og nærhet til biografiobjektet underveis i prosessen.
Avgrensing av materiale
Min egen biografiske tekst vil utgjøre masteroppgavens empiriske materiale. Jeg vil drøfte tekst, beskrive og drøfte skriveprosessen, og trekke inn relevant litteraturvitenskapelig og delvis psykologisk teori.
Første spede pip
Jeg skal skrive en såkalt kreativ masteroppgave, der jeg skal skrive en biografi (om billedhuggeren Sigri Welhaven, som også er min farmor), og analysere biografisjangeren.